Danmark mod Madspild er Danmarks frivillige aftale om reduktion af madspild
Om den frivillige aftale
Danmark mod Madspild er en frivillig aftale hvis mål er, at halvere madaffald, inkl. madspild og/eller fødevaretab i den danske fødevarebranche inden 2030.
Fundamentet for at mindske madspild er, at vi ved, hvor meget vi spilder og hvorfor. Kun hvis producenter, supermarkeder og restauranter er åbne om, hvordan, hvor ofte og hvor meget, de egentlig smider ud, kan de vidensdele, samarbejde og inspirere hinanden – og kun sådan kan vi i fællesskab løse det store problem, som madspild udgør i dag.
En række modige danske virksomheder har allerede besluttet sig for at skabe fundamentet for en dansk halvering af madspildet inden 2030. De bidrager med deres data om spild til aftalen Danmark Mod Madspild. I det frivillige (men forpligtende) samarbejde Danmark mod Madspild arbejder virksomhederne på at indsamle data og viden, drøfte løsninger med hinanden og teste idéer af. Madspildet rapporterer virksomhederne helt systematisk via revisionsselskabet BDO, som sikrer et ensartet system, hvorefter resultaterne og udviklingen i madspild lægges frem offentligt.
Vores medlemmer















































Når du skriver under på den frivillige aftale, så skriver du under på at ville måle og afrapportere dit madaffald, inkl. madspild og/eller fødevaretab til en ekstern revisor. Dine data vil forblive anonyme. Du skriver også under på at ville arbejde for at nedbringe dit madspild, herunder at arbejde for at der ikke opstår madspild i andre dele af fødevareværdikæden som følge af dine aktiviteter.
Se vedtægter og rammenotat.
Hvis jeres virksomhed eller organisation også vil være med til at lægge hånden på den fælles kogeplade, så tøv ikke med at række ud og blive en del af vores fællesskab – Danmark Mod Madspild.
Initiativet har sit afsæt i FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling, SDG 12.3, hvor det globale madaffald pr. indbygger skal halveres inden 2030 og fødevaretabet reduceres. I Danmark går der årligt ca. 814.000 tons mad til spilde – 2/3 af dette spild forekommer i fødevaresektoren, fx i landbruget, i fødevareindustrien, i restauranter og i offentlige institutioner. Når vi producerer en fødevare, bruger vi energi, vand, jordarealer, næringsstoffer og ofte også sprøjtemidler. Hvis vi smider fødevaren ud efterfølgende, går ikke kun fødevaren, men også alle de ressourcer, der er blevet brugt til at fremstille fødevaren, til spilde. Når vi reducerer madspildet i Danmark, understøtter vi klima- og miljøindsatsen gennem en mindre udledning af CO2, sikrer en bedre udnyttelse af jordens ressourcer og bidrager positivt til den danske økonomi.
Se første afrapportering her