Danmark mod Madspild er Danmarks frivillige aftale om reduktion af madspild
Om den frivillige aftale
Danmark mod Madspild er en frivillig aftale hvis mål er, at halvere madaffald, inkl. madspild og/eller fødevaretab i den danske fødevarebranche inden 2030.
Hvis vi skal lykkes med at mindske madspild er det nødvendigt, at vi ved, hvor meget vi spilder og hvorfor. Når producenter, supermarkeder og restauranter er åbne om deres madspild, kan de vidensdele, samarbejde og inspirere hinanden – og i fællesskab løse det store problem, som madspild udgør i dag.
En række stærke danske virksomheder har allerede besluttet sig for at skabe fundamentet for en dansk halvering af madspildet inden 2030.
Vores medlemmer
Når din virksomhed eller organisation tilmelder sig den frivillige aftale, så forpligter I jer til at ville måle og afrapportere jeres madaffald inkl. madspild og/eller fødevaretab til en ekstern revisor. De indberettede data vil forblive anonyme. Virksomheden forpligter sig også til at ville arbejde for at nedbringe sit madspild, herunder at arbejde for at der ikke opstår madspild i andre dele af fødevareværdikæden som følge af dens aktiviteter.
Aftalegrundlaget består af vedtægter og rammenotat.
Hvis jeres virksomhed eller organisation også vil være med til at lægge hånden på den fælles kogeplade, så tøv ikke med at række ud og blive en del af vores fællesskab – Danmark Mod Madspild.
Initiativet har sit afsæt i FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling, SDG 12.3, hvor det globale madaffald pr. indbygger skal halveres inden 2030 og fødevaretabet reduceres. I Danmark går der årligt ca. 814.000 tons mad til spilde – 2/3 af dette spild forekommer i fødevaresektoren, fx i landbruget, i fødevareindustrien, i restauranter og i offentlige institutioner. Når vi producerer en fødevare, bruger vi energi, vand, jordarealer, næringsstoffer og ofte også sprøjtemidler. Hvis vi smider fødevaren ud efterfølgende, går ikke kun fødevaren, men også alle de ressourcer, der er blevet brugt til at fremstille fødevaren, til spilde. Når vi reducerer madspildet i Danmark, understøtter vi klima- og miljøindsatsen gennem en mindre udledning af CO2, sikrer en bedre udnyttelse af jordens ressourcer og bidrager positivt til den danske økonomi.
Se seneste afrapportering her