Danmark mod Madspild er Danmarks frivillige aftale om reduktion af madspild

Om den frivillige aftale

Danmark mod Madspild er en frivillig aftale hvis mål er, at halvere madaffald, inkl. madspild og/eller fødevaretab i den danske fødevarebranche inden 2030.

Fundamentet for at mindske madspild er, at vi ved, hvor meget vi spilder og hvorfor. Kun hvis producenter, supermarkeder og restauranter er åbne om, hvordan, hvor ofte og hvor meget, de egentlig smider ud, kan de vidensdele, samarbejde og inspirere hinanden – og kun sådan kan vi i fællesskab løse det store problem, som madspild udgør i dag.

En række modige danske virksomheder har allerede besluttet sig for at skabe fundamentet for en dansk halvering af madspildet inden 2030. De bidrager med deres data om spild til aftalen Danmark Mod Madspild. I det frivillige (men forpligtende) samarbejde Danmark mod Madspild arbejder virksomhederne på at indsamle data og viden, drøfte løsninger med hinanden og teste idéer af. Madspildet rapporterer virksomhederne helt systematisk via revisionsselskabet BDO, som sikrer et ensartet system, hvorefter resultaterne og udviklingen i madspild lægges frem offentligt.

Vores medlemmer

Stop-spild-lokalt-e1601016558244
Stryhn-vektor-eget-sort-3-e1537878290951-768x447
Salling
rema-1000-logo-png-transparent-768x257
Orkla
Peter-Larsen
Randers-Hospital
Nemlig.com_
nestle
Meyers-Madhus
Naturmaelk-e1601016643198
McD
Logotype_jorden-kalder_sort_1800px-768x395
Maansson-300x80
Jespers-Torvekoekken-e1601016584372
Kohberg
Landbrug-Foedevare
HoerkramFoodservice_2015_CMYK_300dpi
Horesta-1536x407
Geia
Folkekirkens-Noedhjaelp.-768x398
Foedevarerbanken
esmiley_logo_esmiley_logo_ikon_pos-768x188
DRC-LOGO-1
Eachthing-768x536
DSK_Logo_RGB_Descriptor
DAVA_Foods_official_logo-768x229
Stop-spild-af-mad
download
dansk-erhverv
Dansk-Industri
danaeglogo_siden_1895-768x420
Danish-crown-768x276
Dansk-Cater-1-1-768x478
Daka-768x674
Chr.-Hansen-Holding-Logo-1200x720-1-768x461
Coop-768x223
Dagrofa-768x220
Carletti
Carlsberg-Danmark_RGB-768x318
Bispebjerg_og-Frederiksberg_RGB-768x136
BM-logo
Arla
Alfred-og-Soem
Appetize
Applia
1280px-Danish_Region_hovedstaden_logo.svg_-768x232

Når du skriver under på den frivillige aftale, så skriver du under på at ville måle og afrapportere dit madaffald, inkl. madspild og/eller fødevaretab til en ekstern revisor. Dine data vil forblive anonyme. Du skriver også under på at ville arbejde for at nedbringe dit madspild, herunder at arbejde for at der ikke opstår madspild i andre dele af fødevareværdikæden som følge af dine aktiviteter.

Se vedtægter og rammenotat.

Hvis jeres virksomhed eller organisation også vil være med til at lægge hånden på den fælles kogeplade, så tøv ikke med at række ud og blive en del af vores fællesskab – Danmark Mod Madspild.

Initiativet har sit afsæt i FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling, SDG 12.3, hvor det globale madaffald pr. indbygger skal halveres inden 2030 og fødevaretabet reduceres. I Danmark går der årligt ca. 814.000 tons mad til spilde – 2/3 af dette spild forekommer i fødevaresektoren, fx i landbruget, i fødevareindustrien, i restauranter og i offentlige institutioner. Når vi producerer en fødevare, bruger vi energi, vand, jordarealer, næringsstoffer og ofte også sprøjtemidler. Hvis vi smider fødevaren ud efterfølgende, går ikke kun fødevaren, men også alle de ressourcer, der er blevet brugt til at fremstille fødevaren, til spilde. Når vi reducerer madspildet i Danmark, understøtter vi klima- og miljøindsatsen gennem en mindre udledning af CO2, sikrer en bedre udnyttelse af jordens ressourcer og bidrager positivt til den danske økonomi.

Se første afrapportering her