Primærproduktion
DanRoots
Fakta
Drivers og målsætninger
Primære drivers
En intern arbejdsgruppe, der arbejder med fødevaresikkerhed og kvalitet, identificerede at mange små gulerødder blev frasorteret fordi de var for små, grimme eller havde en lille plet, hvorfor de ikke var egnet til at komme i 1 kilos poser. Via statistikker identificerede gruppen, at 105 tons blev frasorteret og kasseret på en sæson. Sæsonen forløber fra september til maj.
Virksomheden ønskede at finde ud af om gulerødderne kunne omsættes på anden vis og dermed få sin berettigelse, da de smagsmæssigt- og kvalitetsmæssigt var ganske fine.
Virksomhedens primære driver i forhold til indsatsen var bæredygtighed, herunder bæredygtig produktion – et ønske om at afsætte de ton, der frasorteres, som egentligt har sin berettigelse på markedet.
Mål med arbejdet
Målet er at forsætte den gode udvikling og som minimum opretholde salget af de frasorterede mini gulerødder til næste sæson. Det er svært at indikere vækstfaktorer på frasorterede varer, men øvelsen giver anledning til at tænke flere af rodfrugtvarianterne ind i konceptet og få afsat så mange af de frasorterede mini rødder som overhovedet muligt.
Sådan har de arbejdet med madspild
Samarbejde med Rema 1000 og Stop Spild Af Mad:
Virksomheden gik i dialog med Rema 1000 og fortalte hvor mange gulerødder, der blev kasseret, og indgik et samarbejde med henblik på at afsætte madspildsgulerødder som mini gulerødder i deres butikker.
I udviklingsarbejdet samarbejdede og sparrede virksomheden med Stop Spild Af Mad, der allerede havde et godt samarbejde med Rema 1000.
Overskudsgulerødder er gjort salgsbare:
Virksomheden har introduceret ‘madspildsgulerødderne’ under konceptet Stop Spild Af Mad, hvor alle frasorterede gulerødder, der er for små til at komme i en 1 kilos pose eller er ‘grimme’, anvendes som mini gulerødder.
Modsat andre poser på markedet med mini gulerødder, fylder virksomheden lidt ekstra gulerødder i posen. Virksomhedens poser indeholder 300 gram, hvor øvrige på markedet indeholder 250 gram.
Data og intern arbejdsgruppe skaber grundlag for viden om indsatsområder:
Virksomheden har en arbejdsgruppe, der arbejder med fødevaresikkerhed og kvalitet. Gruppen foretager løbende analyser af hvor meget der produceres, omsættes og kasseres. På denne måde har gruppen løbende et billede af, hvor det største spild opstår, hvorfra de kan iværksætte tiltag.
Nye tiltag i pipleline
Flere overskudsprodukter fra produktionen gøres salgsbare:
Virksomheden har i dag et godt samarbejde med Rema 1000 og Stop Spild Af Mad. Virksomheden ønsker at udvide eksisterende koncept, så flere frasorterede produkter kan blive solgt.
Nye veje til forarbejdning af produkter:
Virksomheden overvejer om eksisterende produkter kan omsættes/anvendes i forarbejdning af andre produkter – på denne måde sikres øget anvendelse.
Muligt samarbejde med hotel- og restaurationsbranchen samt catering:
Virksomheden overvejer at etablere nye samarbejder, da de ser at branchen kunne have en interesse i at arbejde med frasorterede og muligvis lidt større gulerødder.
Indsats - hvad har det krævet?
Effekt - hvad er opnået?
"Naturligvis bliver vi inspireret af at have succes med salget af de små frasorterede gulerødder, og det er klart, at det sætter nogle tanker i gang omkring, hvordan vi kan udnytte vores øvrige rodfrugtsproduktion. Men det kræver nogle beregninger på, hvad det vil betyde rent økonomisk, for ikke alle tiltag giver mening. Nu har vi fået øjnene op for tankegangen og den vil vi fokusere meget mere på”
Lone Kondrup Jensen, Project Director hos DanRoots.